SARADNjA FARMACEUTSKO-FIZIOTERAPEUTSKE ŠKOLE I BEOGRADSKOG PRIRODNjAČKOG MUZEJA – NAJAVA IZLOŽBE I TRIBINE

SARADNjA FARMACEUTSKO-FIZIOTERAPEUTSKE ŠKOLE I BEOGRADSKOG PRIRODNjAČKOG MUZEJA – NAJAVA IZLOŽBE I TRIBINE

Kao rezultat višegodišnje saradnje Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, na inicijativu Učeničkog parlamenta ove škole, osnovana je Sekcija za zaštitu životne sredine čiji je mentor mr farm spec. Smiljana Solarov. Učenici sekcije su uključeni u učeničko-istraživački projekat Alergene vrste biljaka u našoj okolini autora dr sci Marka Lj. Nestorovića. 
U susret Svetskom danu zaštite životne sredine, kustosi Prirodnjačkog muzeja, učenici Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i njihova profesorka Smiljana pripremaju zanimljiv program u Domu omladine Beograda:

• 27. maj – 7. jun 2014 (u centralnom holu Doma omladine Beograda) izložba Momenti prirode autora Dr Marka Lj. Nestorovića (viši kustos Prirodnjačkog muzeja) i Mr Gordane Jovanović (kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu); saradnici: mr farm spec. Smiljana Solarov i učenici Sekcije za zaštitu životne sredine Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, Dragana Đurić – kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. 
Otvaranje izložbe: 27. maj 2014. godine, 19:30
Kako žive neka mala stvorenja, dok čovek nemilosrdno zagađuje i uništava prirodu i menja izgled čitavih predela? Promene se tako brzo odigravaju da su mnoge vrste nestale, a priroda ne može sama da se oporavi. Da li će i oni nestati jednog dana sa lica Zemlje? Kako su izgledala bića koja su nestala zbog promena u prirodi kada čovek nije ni postojao, biće prikazano na izložbi «MOMENTI PRIRODE». Biće izloženi predmeti iz davnih okamenjenih svetova koji su postojali na našoj planeti. Neki od njih će prvi put biti izlagani na ovoj izložbi (okamenjeni korali, školjke, puževi i dr.).

• 5. jun 2014 u 19:00 (u tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda) tribina Alergene biljke učenika Sekcije za zaštitu životne sredine Farmaceutsko-fizioterapeutske škole. Gost: Mirjana Mitrović-Josipović, aeropaleinolog (rukovodilac u Agenciji za zaštitu životne sredine). Mentor i moderator: mr farm. spec. Smiljana Solarov. 
Učenici će na tribini predstaviti rezultate istraživanja o rasprostranjenosti i brojnosti alergenih biljaka koje rastu na teritoriji njihove škole. Takođe, na tribini biće objašnjeno: kako je tekao istorijski tok shvatanja polenskih alergija od najstarijih vremena do danas, biološke osobine polena, preduslovi za alergenost biljaka, emisija polena, podela alergenih biljaka, sezonska dinamika cvetanja alergenih biljaka na području Srbije, kalendar alergenih biljaka. Posetioci će imati prilike da saznaju nešto više o učeničko-istraživačkom projektu u razvoju Alergene vrste biljaka u našoj okolini.

Pogledajte multimedijalne prezentacije koje su pripremili naši nastavnici

Free business joomla templates