Мирис и лековитост кафе у ,,Doncafé“

Наши ученици, фармацеутски техничари друге и треће године, посетили су 17.09. и 19.09.2013. огранак велике, светске компаније ,, Strauss Group“ који је познатији као ,, Doncafé“ или ,, Strauss Adriatic“ у Шимановцима. Одлазак ученика у ,,Донкафу“ организован је у оквиру блок наставе из Фармакогнозије. Пут до Шимановаца био је пријатан захваљујући удобном аутобусу који је Донкафа изнајмила за превоз наших ученика.

 


У Донкафи дочекало нас је насмејано и гостољубиво особље. Програм посете обухватао је: уводно предавање, обилазак музеја, производног погона и лабораторије за контролу и дегустацију кафе.

 


Зорица Ђорђевић, технолог је у оквиру уводног предавања упознала ученике са основним ботаничким карактеристикама кафе, њеним открићем и путем којим је од Етиопије стигла до Европе. Ученици су сазнали на који начин се обрађује плод кафе, вади семе и прерађује. Информисани су и о концентрацијама кофеина у различитим врста кафе због кога се кафа користи и као лековита биљка.


Након кратке паузе уз освежење послуженим соковима, уследио је обилазак музеја у којем су ученици разгледали старе машине за прераду кафе, пролазак кроз велике произвођачке хале где се чува, пржи и пакује кафа. У лабораторији за проверавање квалитета кафе ученици су могли да се опробају у дегустације кафе на начин који им је објаснила Зорица Ђорђевић специјалиста ове области.


На крају посете уз обострано изражавање захвалности љубазно особље Донкафе нас је испратило са поклонима које су припремили за нас.
Ево неких коментара ученика на овај интересантан обилазак:
• Веома ми се свидела цела презентација, угодан дочек и љубазност коју су нам показали. Све је било разумљиво и одлично објашњено.
• На забаван начин су нам показали наизглед обичне ствари.
• Научили смо какко функционише производња, паковање и складиштење, али и како се процењује квалитет различитих врста кафа.


Ученици 3-1,3-2,2-1 и 2-2 са наставницама
Маријаном Милосављевић и Јасном Савић

Pogledajte multimedijalne prezentacije koje su pripremili naši nastavnici

Free business joomla templates