Професор Др Иван Гутман у Фармацеутско-физиотерапеутској школи

Светосавска недеља у Фармацеутско – физиотерапеутској школи,ове године, била је обогаћена предавањем „ Хемија у 21.веку“. Веће наставника хемије нам је омогућило да на занимљив начин доживимо хемију као науку кроз предавање које ћемо дуго памтити,академика, професора др Иван Гутмана. Били смо задивљени чињеницом да је написао је преко 1000 научних радова, да предаје на престижним светским, хемијским институтима и универзитетима,да је  у САНУ примљен као њен најмлађи члан. Са великим нестрпљењем, са безброј питања на које нас је потакао назив предавања, радовали смо се што је професор прихватио позив да одржи предавање у нашој школи.


  

Проф.др Гутман са наставницама хемије И директорком школе

 

 

Предавање је било веома посећено. Проф. Иван Гутман је своје предавање базирао на  предностима и манама научних достигнућа која се заснивају на хемији. На нас су највећи утисак оставиле чињенице  о утицају хемијских адитива на храну. Узео је као пример елементарне  намирнице: хлеб и со; и поредио њихово деловање на човека са и без адитива. Уз помоћ поwер поинт презентације, која је била веома сликовита и уверљива, професор је успео да нам дочара шта се дешавало у XИX веку, када су се користиле намирнице без адитива и када су људи масовно обољевали и умирали од тада непознатих и неизлечивих болести. Данас, када се адитиви додају тим намирницама, за које одређене групације твдре да су штетни, те болести су у потпуности искорењене у целом свету.

  

На понекад и духовит начин, слушаоци су усвајали научне истине

Професор је, такође, говорио и о лошијим изумима који су потекли из хемије као науке. ПЕТ амбалажа представља велико откриће XX века, али и велики проблем за рециклажу. Приказао је слике српских река у којима пливају многобројне пластичне флаше. Навео је и хероин као супстанцу која штети човечанству : научници су  добили морфин из мака и хтели да му побољшају одређене особине, па су његовом полусинтетском обрадом добили хероин, који сигурно није добро откиће.

  

26.01.2012.godine

Имали смо безброј питања,а професор мало времена. Ипак открио нам је шта је била тема његовог првог „научно – истраживачког рада“. Још у основној школи хтео је да сазна зашто јабука потамни када се преполовљена остави да стоји на ваздуху. Експеримент у кућним условима није му могао открити много тога али му је указао на могуће одговоре који су записани у науци. Сматра да је постао тако врстан хемичар зато што је имао одличног професора у основној школи. Признао нам је да га тај професор није претерано волео и како он каже, баш то га је мотивисало. И сам каже, да му је тај професор предавао физику, он би данас био врстан физичар. Мислим да је то била веома важна порука за крај нашег дружења са професором Гутманом – да не треба очекивати од других да покажу пут научних тајни, већ треба упорно и храбро корачати властитим путевима. 

 Директорка школе, Биљана Вукосављевић уручила је проф, др Ивану Гутману захвалницу за учешће у Светосавској недељи Фармацеутско-физиотерапеутске школе.

 

Милица Пуђа II-1

Фармацеутско – физиотерапеутска школа

Београд

 

Pogledajte multimedijalne prezentacije koje su pripremili naši nastavnici

Free business joomla templates