Mlade preduzetnice putuju na takmičenje u Oslo

Učenička kompanija „Ring” iz Beograda predstavljaće Srbiju na 22. evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Oslu, saopštila je danas organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

  

 


„Ring” će se od 4. do 7. avgusta u Oslu boriti u konkurenciji sa kompanijama iz 34 evropske zemlje za zvanje najbolje učeničke kompanije godine, budući da je bio pobednik nacionalnog takmičenja u maju 2011. godine. 

Tim Srbije čini pet mladih srednjoškolki iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole sa beogradske opštine Zvezdara, koje će na sajmu kao svoj proizvod prezentovati elegantno ručno rađeno prstenje za salvete. 

Srbija će ove godine po prvi put na tom takmičenju, među članovima žirija imati i svog predstavnika, člana izvršnog odbora “Sosijete ženeral banke” u Srbiji zaduženog za poslove sa privredom Zdravka Krunića. 

Ovo takmičenje se svake godine održava u drugom evropskom gradu. Timovi iz čitave Evrope takmičiće se u oblasti biznisa i poslovnih veština, a svoje proizvode predstaviće u okviru prodajnog sajma u Oslu.

 

U Oslu, za vreme održavanja Sajma najboljih učeničkih kompanija Evrope…

 

Nina Milekić, Jovana Talić i Nataša Todorić 

 

Nina Milekić, Jovana Talić i Nataša Todorić učenice su glavne zvezde učeničke kompanije “Ring”. Uživaju u onome što rade i veruju da uspeh nikada ne izostaje kada čovek svoj posao radi punim srcem! 

Meseci su prolazili i “Ring” se polako razvijao! Prstenovi za salvete koje su izrađivale, vremenom su bivali sve kvalitetniji a njihov jednostavan dizajn privlačio je sve veću pažnju. Onda je došao maj 2011. i profesorka likovnog donela im je vest o godišnjem nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija iz Srbije. U prvi mah, bile su pomalo skeptične po pitanju svog učešća, pravdajući se da su vrlo mlade i nedovoljno iskusne (tada su sve još imale svega petnaest godina). Na njihovu sreću, profesorka je verovala u njih i uspela je da ih ohrabri da se prijave! Poslale su biznis plan, prezentaciju i fotografije svojih proizvoda i čekale. Trebalo je proći prvi krug selekcije tokom kojeg je stručni žiri između svih prijavljenih učeničkih kompanija na osnovu pristiglih prijava birao dvadeset najboljih koji će učestvovati na finalnom takmičenju u Beogradu. Nisu dugo čekale – ubrzo su u inbox-u pronašle obaveštenje da su prošle u finale i poziv da naznačenog datuma dođu u Dom Omladine da pred žirijem i publikom održe petominutnu prezentaciju svoje učeničke kompanije. E, to je trebalo videti! Njih pet na bini, a ispred bine za dugačkim stolom sede članovi žirija – sve neka važna gospoda i dame, menadžeri poznatih banaka i kompanija. Iza njih, u publici, preko stotinu osoba: učesnici iz drugih učeničkih kompanija, nastavnici, novinari… Trema dođe čim osetiš sve te poglede na sebi, ali brzo prođe kad pomisliš na glasan aplauz koji ćeš na kraju dobiti. A kada dočekaš aplauz, tek tada ti proradi samopouzdanje i poželiš da pričaš još malo. Sutradan, u glavnom holu najvećeg beogradskog tržnog centra dobile su priliku da posetiocima predstave i prodaju svoje proizvode. Reakcije ljudi su bile vrlo pozitivne, a i prodaja je išla dobro. Zadovoljstvo je bilo obostrano! Uveče su, izmučene od celodnevnog stajanja na dvanaesticama, došle na svečano proglašenje pobednika. Iako su bile zadovoljne kako su se predstavile tokom takmičenja, nisu se nadale osvajanju neke od nagrada pa su više bile zaokupljene posluženim kolačima nego što su pratile šta se oko njih dešava. Kada je objavljeno da je pobedila učenička kompanija “Ring”, u prvom trenutku nisu tu informaciju povezale sa sobom. Tek kada su primetile da svi okupljeni gledaju u njih, shvatile su u čemu je stvar! “Pa mi smo RING!!”, poskočile su i počele da tresu jedna drugu! Bile su iskreno srećne zbog svog uspeha, ali taman posla da je to za njih bio kraj dokazivanju! Bio je to zapravo samo jedan dobar početak! Kao nacionalne pobednice, osvojile su put u Oslo na godišnje takmičenje najboljih učeničkih kompanija Evrope! Tamo će se sastati najkreativniji i najuspešniji mladi Evropljani, da međusobno odmere snage u pohodu na prestižnu titulu najbolje učeničke kompanije Evrope!

 

Pogledajte multimedijalne prezentacije koje su pripremili naši nastavnici

Free business joomla templates